Tradicionális rendezvények

Tradicionális rendezvények

Az elmúlt időszakban a fizikai távolságtartás, a kulturális és szabadidős tevékenységek elmaradása miatt tapasztalható szociális elszigeteltség, illetve az anyagi bizonytalanság okozta szorongás fokozott mentális megterhelést jelentett mindenkinek. A kultúra közvetlen elérésének felértékelődése tapasztalható annak ellenére, hogy számtalan lehetőség adódott arra, hogy a lakosság online eseményeken vegyen részt. A korlátozó intézkedések feloldását követően érezhető a megnövekedett igény a valós térben lezajló eseményekre. Az elmúlt időszak azonban azt is bebizonyította, hogy a közösségi térnek pótolhatatlan szerepe van egy város, vagy egy városrész életében. Naponta szembesülünk azzal, hogy tagjaink és követőink várják eseményeinket, és azt a társadalmi "rituálét" is, ami a "közösségbe járás" velejárója. A támogatás egy részéből a tavaly és idén elmaradt, jubileumi 25. Sztárvarázs Gálát szeretnénk megrendezni, összművészeti fesztivál jegyében, ahol életkortól és művészeti ágtól függetlenül biztosítunk bemutatkozó lehetőséget a feltörekvő fiatal művésznemzedéknek, országos szinten jegyzett, neves művészek aktív részvétele mellett. A Gála a korábbi években is teltházzal ment az Erzsébetligeti Színházban, bízunk abban, hogy a támogatásból a korábbinál még nagyobb léptékű rendezvényt tudunk létrehozni, ami az egyesület jövőbeli működése szempontjából is fontos (új tagok felvétele). A Mátyás király téren álló Zenepavilonba tervezett eseménysorozat ugyancsak ezt a célt szolgálná, a népszerű kirándulóhely és sétatér adottságait kihasználva szeretnénk a kerületi zeneiskolával, klasszikus zenészekkel és előadóművészekkel együttesen létrehozott TérZene programot csinálni, fókuszba helyezve a klasszikus és nemzeti értékeket. Ugyanakkor feladatunknak érezzük azt is, hogy és társadalmi érzékenyítésre is alkalmas rendezvényeket szervezzünk, ahol az idősebb és fiatalabb generáció együttes jelenlétével csökkenteni tudjuk az elszigetelődést és az előítéletességet. Kertvárosi övezetben működő egyesületként alapvető fontosságúnak tartjuk, hogy az itt lakók és az ide költözők környezettudatosan éljenek, minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyva maguk után. Korábban már megrendezett nagyszabású családi versenyünket újragondolva szeretnénk egy olyan családi délutánt szervezni, aminek a fókuszában elsősorban a gyermekek és fiatalok állnak, de szüleiknek és nagyszüleiknek is érdekes és tanulságos lehet. Hisszük, hogy a környezeti nevelést minél korábban kell elkezdeni, ezért e rendezvényünk eseményeit úgy alakítjuk ki, hogy már óvodáskortól élvezhetőek legyenek. Természetesen szeretnénk hangsúlyozni a felelős állattartás fontosságát is, ezért programunkat ebben jártas szakemberek és civilek közreműködésével szervezzük meg. A céltámogatásból tartalmas és igényes, szórakoztató eseményeket szeretnénk megvalósítani, amely nem csak az egyesületünk tagjainak, hanem a kerület lakosainak is szól. Támogatásunkat ezek igényes és minőségi kivitelezésére áldoznánk.

Családi nap - Zöld-Kert-Város - 2023. március - A családi napon az Egyesület felnőtt tagjai, többségében unokáikkal érkeztek és legalább olyan jól érezték magukat, mint a cserkészek! A sokszínű foglalkozáson a környezetvédelemről, a környezettudatos gondolkodásról, az élettereink védelméről volt szó, gyakorlati példákon keresztül. Aztán jött a várva várt állatsimogató! És ahogy látják, a gyerekeknek "kígyót-békát" összehordtunk, hogy ne féljenek, merjék szeretni és főleg tisztelni az állatokat, legyenek azok olyan szőrös cukiságok, mint a vadászgörények, olyan fennségesek, mint a farkaskutya (nem német juhász, hanem igazi farkaskutya!), vagy kevésbé ismert kétéltűek, hüllők. Vagy olyan színesek, mint a kis papagáj, aki kifejezetten kedvelte a fülbevalóinkat! Szép és gazdag nap volt, sok gyerek és felnőtt örömére. Köszönjük Szabó Andrásné Valikának, az egyesület elnökének, hogy megmutatta nekünk mindezt!

Mindenki Karácsonya - Tér-Zene rendezvény - 2022. december: Egyesületünk évtizedek óta megrendezi a Mindenki Karácsonya jótékonysági rendezvényt, amelyet az idén a Tér-Zene rendezvénnyel kötöttünk össze. Egyesületünk tagjai, családtagjaik, barátaik, ismerőseik, a kerületi nyugdíjasok, rászoruló családok vettek részt a programon, mitegy 200 fővel. A jó hangulatú karácsonyköszöntőn csodálatos dallamok, közös éneklés, bűvészkedés, ajándékok, ruhák, használati tárgyak, finom ételek, gyümölcsök, sütemények várták a jelenlévőket. És persze a Mikulás is elmondta tanácsait 2023-ra!

JUBILEUMI SZTÁRVARÁZS GÁLA - 2022. november Egyesületünk szervezésében a 30. gálán köszönthettük a jelenlévő közel 500 nézőt. A mintegy három órás műsorban szeretett és várt fellépők mellett a csodás Rajkó zenekar muzsikáját is élvezhették a megjelentek. Felejthetetlen este volt! 

TÉR-ZENE 2022 OKTÓBER - Zsúfolásig telt a Civil Ház Weszely Ernő harmonikaművész előadóestjére. Csodás muzsika, nosztalgia, szép gondolatok - minden adott volt ahhoz, hogy egyesületünk jó hírét vigyék mind messzebb!


DECEMBER 3-ÁN KAPTUK A FÁJDALMAS HÍRT, HOGY ÉLETÉNEK 69. ÉVÉBEN VÁRATLANUL ELHUNYT WESZELY ERNŐ, eMeRTon DÍJAS ZONORA -ÉS HARMONIKAMŰVÉSZ BARÁTUNK. KEGYELETTEL ÉS SZERETETTEL EMLÉKEZÜNK RÁ EZZEL A GYÖNYÖRŰ DALLAL! 


TÉR_ZENE - szeptember - Hálásak vagyunk, hogy jó időben, jó helyen sokan összejöttek a Tarnai Rock Band előadására. Ahogy a képeken látszik, minden korosztály képviseltette magát a rendezvényen. Az időjárás is kegyes volt hozzánk, mivel már pár alkalommal fedél alá kényszerített bennnket, most örültünk annak, hogy végre a szabadban élvezhettük a remek zenét.

TÉR-ZENE - augusztus - Kerületünk díszpolgára, a Dankó Rádió alapító művészeti vezetője, Tarnai Kiss László és Gyarmati Károly zongoraművész adott koncertet a Civil Házban. Bár az időjárás nem volt hozzánk kegyes és fedél alá szorultunk, a sok jó ember a kis helyen is elfért. A csodálatos melódiák pedig elröpítettek bennünket a napsütésbe. Új tagokat is köszöntöttünk, a régieknek pedig megköszöntük a helytállásukat! Csak így tovább!

TÉR-ZENE és Zöld Nap - július - Immár hagyománnyá vált egyesületünkben, hogy elnökasszonyunk, Szabó Andrásné Valika elhozza közénk szebbnél-szebb állatkáit, és közben elmeséli, hogy mitől és hogyan leszünk felelős állattartók, hogyan vigyázzunk a környezetünkre és mit tehetünk azért, hogy unokáink, dédunokáink, ükunokáink is élvezhessék Földünk szépségeit. A bemutató és állatsimogató után Hegedűs Valér előadóművész mutatta meg, hogy a szépség milyen sokrétű - ő ugyanis fantasztikus muzsikákkal kápráztatott el bennünket, a jelenlévő több, mint ötven ember legnagyobb örömére! Még az eső sem érdekelt bennünket! 

TÉR-ZENE - június Gyarmati Károly zeneszerző, zongoraművész volt a vendégünk, aki a saját, fülbemászó szerzemnyei mellett rég elfelejtett dallamokat játszott, mindannyiunk örömére. Az évforduló kapcsán megemlékeztünk Trianonról is, Károly gondolatait olyan szerzemények követték, amelyeket a jelen lévők csak "betiltott" dalokként ismerhettek... Persze a végén azért közösen is énekeltünk belőlük néhányat.

PAOR ÉVA 100 ! TÉR-ZENE - május - Különleges alkalmat teremtettünk egyesületünk tagjainak és szimpatizánsainak, valamint a környékbelieknek. A családdal együtt ünnepeltük alapító tagunk, Paor Éva 100. születésnapját. Éva nénit a család és a barátok után felköszöntötte Kovács Péter polgármester úr is. Az egyesület életéről, hétköznapjairól szóló anekdotákat követően pedig klasszikus szalonzenét hallgathattak a megjelentek és a nyitott kapun keresztül érkezők. 


AKKOR MÉG NEM TUDTUK, HOGY EZ AZ UTOLSÓ EGYESÜLETI RENDEZVÉNYÜNK LESZ, AMIN ÉVA NÉNIVEL EGYÜTT NEVETHETÜNK. SZOMORÚ SZÍVVEL TUDATJUK TAGJAINKKAL, HOGY MINDANNYIUNK MIMIKÉJE ELTÁVOZOTT KÖZÜLÜNK. OSZTOZUNK A CSALÁD FÁJDALMÁBAN!